pattern
B.I.G. news - 13. března

B.I.G. news - 13. března

Petr Špirit

Velmi bohatý na důležité události byl minulý týden ve světě financí a investic. Zdá se, že inflace začala konečně klesat, zatímco česká koruna po poměrně dlouhé době slábla. Světové trhy výrazně ovlivnil a ještě zřejmě ovlivní pád několika hned velkých institucí. Více v analýze investičního analytika Petra Špirita. Čtěte B.I.G. news – jediné investiční zprávy, které musíte číst.

Začněme v tuzemsku. Minulý týden se toho v rámci měnově-politické, ekonomické a finanční scény událo poměrně hodně. Jednak byla zveřejněna míra inflace za únor, která by měla svou nižší hodnotou předznamenat začátek snižujícího se trendu cen spotřebního koše. V souvislosti s inflací tak opět vyvstaly otázky, zda úrokové sazby zvýšit a eventuálně o kolik bazických bodů, či je ponechat na stávajících úrovních, tj. základní úrokovou sazbu na 7 % (2T repo sazba), lombardní na 8 % a diskontní na 6 %. Kvůli zmenšující se hodnotě inflace se ale také dokonce začalo spekulovat o tom, zda-li teď není ta správná doba, když inflace klesá, začít postupně úrokové sazby snižovat, aby se začalo ulevovat doposud přibrzděné ekonomice. Minulý týden se také v souvislosti s inflací i nadále hovořilo o vysokých cenách potravin, které jsou díky svým vyšponovaným cenám od začátku letošního roku prakticky největším překvapením indexu spotřebitelských cen.

Ke konci minulého týdne začala po delší růstové etapě ztrácet dech česká koruna vůči koši měn, která tak ve čtvrtek prolomila po poměrně dlouhé době úroveň 23,40 korun za euro a následně tak v závěru týdne dále oslabovala. Pokud by tedy česká koruna výrazně oslabovala v dohledné době i nadále, pak by její slabá hodnota mohla ceny dovážených komodit nezanedbatelně prodražovat a zvyšovat tak tzv. nákladovou inflaci, což by se mohlo projevit zejména u pohonných hmot. Zároveň by ale naopak slabší koruna mohla pomoci podpořit již delší dobu stagnující export. V rámci ČNB se mimo jiné vyřešila kauza ohledně prověrky A. Michla. Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) guvernérovi ČNB Aleši Michlovi nakonec udělil osvědčení fyzické osoby pro přístup k utajované informaci stupně utajení Přísně tajné. Tím pádem by měla být celá kauza pravděpodobně vyřešena a nově zvolený prezident Pavel by tedy mohl brát celou záležitost za uzavřenou.

Co se týče samotné inflace, tak v únoru dle předpokládaných odhadů mírně klesla, s únorovou inflací tak nejspíš skutečně započal klesající trend spotřebitelských cen. Meziročně hodnota inflace totiž poklesla na 16,7 %, ve srovnání s lednem tak míra inflace zpomalila o 0,6 %. Pokles hodnoty inflace jsme zaznamenali i kvůli sníženým cenám energií, cena elektřiny tak zpomalila meziročně svůj růst na 32 %, a to oproti lednových 36,4 %. Cena plynu se v únoru meziročně snížila na 74,3 %, v lednu to bylo 87 %. Relativně stále vysokou hodnotu únorové inflace podporovaly hlavně vysoké ceny vodného o 16,3 % a stočného o 30,3 % či ceny tuhých paliv o 55,6 %. Cena tuhých paliv by se už ale po březnu do indexu spotřebitelských cen neměla tolik propisovat, a to hlavně díky končící topné sezóně.

Největším skokanem v rámci indexu spotřebitelských cen, jak již bylo zmíněno, byly meziročně výrazně navýšené ceny některých potravin. Ještě před minulým týdnem se tak tedy předpokládalo, že by potraviny svou cenou mohly ještě i v horizontu několika měsíců stále podporovat míru inflace na vyšších hodnotách. Dle posledního vyjádření ministra zemědělství Nekuly by se ale ceny potravin v dohledné době mohly začít snižovat, a to zejména z důvodu výrazně nižších cen energetických komodit oproti druhé polovině minulého roku. Dle ministerstva zemědělství začínají ceny zemědělských komodit výrazně klesat, ty by se tak měly propsat do cen výrobců i na pultech. Důvod zvýšených cen některých potravin si pak z části ministr zemědělství vysvětluje také zvýšenou prosincovou poptávkou, kdy si lidé po relativně dlouhých měsících „utaženějších opasků“ alespoň v prosinci v průběhu vánočních svátků chtěli dopřát některé potraviny i na úkor vyšší ceny, které někteří obchodníci pak ponechali i po ukončení svátků poměrně vysoko a zkusili tak, co zákazník ještě snese.

Hodnota 3M PRIBORu k pátku 10.3. oproti předchozímu pátku 3.3. zůstala na stejné úrovni, a to na hodnotě 7,20 %.

Světové trhy

Index S&P 500 na začátku týdne uzavřel v mírném poklesu, jelikož výnosy amerických státních dluhopisů výrazněji vzrostly. Investoři se také připravovali na úterní proslov předsedy Fedu J. Powella a na report ohledně pracovních míst v USA za únor, který se zveřejňuje vždy první pátek v měsíci. Akciové tituly se v pondělí vzdaly zisků z předchozího týdne také z důvodu, co zveřejněná data ukázala, že nové objednávky na zboží vyrobené v USA v lednu klesly méně, než se očekávalo. Obchodníci a investoři na začátku minulého týdne předpokládali, že Fed v letošním roce zvýší úrokové sazby alespoň třikrát o 25 bazických bodů a že úrokové sazby do září vyvrcholí na úrovni 5,44 % ze současné hodnoty 4,67 %. V úterý americké akciové tituly uzavřely opět v červených číslech, a to hlavně z důvodu jestřábích komentářů předsedy Federálního rezervního systému J. Powella. Index Dow Jones tak ztratil 575 bodů neboli 1,7 % na 32 856,5 bodů, S&P 500 klesl o 62,1 bodu neboli o 1,5 % na 3 986,4 bodů a index Nasdaq Composite klesl o 145,4 bodů neboli o 1,3 %. Na dluhopisových trzích byly v úterý 10leté sazby v USA na 3,97 %. V úterý také vzrostla nejvíce ze všech akcií za celý týden farmaceutická společnost Rigel Pharma, a to o velice výrazných 19 %. Bylo to zejména z důvodu, že společnost vykázala EPS (zisk na akcii) ve 4. čtvrtletí ve výši 0,01 USD oproti očekávaným ztrátám ve výši 0,09 USD na akcii, zatímco tržby byly hlášeny na 51,3 milionu USD oproti očekávaným 36,52 milionu USD.

Index S&P 500 po středeční seanci uzavřel v zelených číslech, naproti tomu index Dow Jones ve středu poklesl, jelikož se investoři potýkali se smíšenými zprávami od předsedy Federálního rezervního systému J. Powella, který ve svém druhém proslovu před Kongresem Spojených států amerických opět potvrdil svůj náznak z úterního proslovu o vyšším a potenciálně rychlejším zvýšení úrokových sazeb, zároveň však poznamenal, že další rozhodnutí o eventuálním zvýšení úrokových sazeb Fedem závisí na ekonomických datech, která budou reportována ještě před březnovým zasedáním FOMC (Fed). Společnost Occidental Petroleum v úterý vzrostla o 2 % poté, co společnost Berkshire Hathaway Warrena Buffetta zvýšila svůj podíl v ropné společnosti na přibližných 22,2 %.

Ve čtvrtek tři hlavní akciové indexy na Wall Street uzavřely oproti středeční seanci níže, přičemž největší propady na trzích způsobily hlavně akcie bank. Investoři se ve čtvrtek také obávali, že páteční zpráva o pracovních místech v USA by mohla Fed podnítit k agresivnějšímu zvýšení úrokových sazeb. Index S&P 500 nakonec skončil propadem o 6,6 % a dosáhl nejnižší úrovně od poloviny října. Investoři tak tedy „prchli“ z finančního sektoru z důvodu, že poskytovatel půjček v technologickém průmyslu SVB Financial Group zahájil prodej akcií, aby podpořil svou rozvahu kvůli klesajícím vkladům od startupů, které bojují o své financování. Následně Nasdaq skončil v poklesu o více než 2 %, indexy S&P 500 a Dow ztratily téměř 2 %.

Akciové tituly a indexy v pátek zakončily obchodní týden v poklesu o více než 1 %. Investoři se totiž obávali o zdraví amerických bank právě po kolapsu významného věřitele technologického sektoru, banky SVB Financial Group, což prakticky zastínilo únorovou zprávu o pracovních místech v USA. Za minulý týden index S&P 500 ztratil 4,6 %, což bylo pro tento index největším týdenním procentuálním poklesem od září minulého roku. Dow Jones za týden klesl o 4,4 % a meziročně klesl o více než 3 %. Nasdaq minulý týden klesl o 4,7 %. Kalifornští bankovní regulátoři následně veřejnosti oznámili, že SVB Financial Group ukončila činnost, aby tím ochránili vklady u dalších bankovních institucí, jelikož kapitálová krize a následný krach SVB již započal globálně vyvíjet tlak na bankovní akcie. Ke konci minulého týdne tak v USA nastalo největší selhání bankovního systému od finanční krize z roku 2008/2009. V pátek navíc musel ukončit svou činnost i krypto půjčovatel Silvergate Capital, který tak činnost definitivně ukončil po obrovských ztrátách po kolapsu kryptoměnové burzy FTX. Dow Jones v pátek klesl o 345,22 bodu neboli o 1,07 % na 31 909,64 bodů, S&P 500 ztratil 56,73 bodů neboli 1,45 % na 3 861,59 bodů a Nasdaq Composite klesl o 199,47 bodů. Na začátku tohoto týdne bankovní kolaps pokračoval, kdy newyorské úřady oznámily, že se zhroutila i Signature Bank, jejíž rozvaha se skládala také z části aktiv založených na kryptoměnách.

Zlato se minulý týden obchodovalo v pásmu 1813 až 1880 dolarů za trojskou unci. Bitcoin se minulý týden obchodoval v pásmu 22 563 až 19 624 dolarů za BTC.

Přehled článků

Blog

Podobné články

pattern
B.I.G. news - 23. července 2024

B.I.G. news - 23. července 2024

B.I.G. news - 16. července 2024

B.I.G. news - 16. července 2024

B.I.G. news - 9. července 2024

B.I.G. news - 9. července 2024

B.I.G. news - 2. července 2024

B.I.G. news - 2. července 2024

B.I.G. news - 25. června 2024

B.I.G. news - 25. června 2024

B.I.G. news - 18. června 2024

B.I.G. news - 18. června 2024

B.I.G. news - 11. června 2024

B.I.G. news - 11. června 2024

B.I.G. news - 4. června 2024

B.I.G. news - 4. června 2024

B.I.G. news - 28. května 2024

B.I.G. news - 28. května 2024

B.I.G. news - 21. května 2024

B.I.G. news - 21. května 2024

B.I.G. news - 14. května 2024

B.I.G. news - 14. května 2024

B.I.G. news - 7. května 2024

B.I.G. news - 7. května 2024

B.I.G. news - 30. dubna 2024

B.I.G. news - 30. dubna 2024

B.I.G. news - 23. dubna 2024

B.I.G. news - 23. dubna 2024

B.I.G. news - 16. dubna 2024

B.I.G. news - 16. dubna 2024

B.I.G. news - 9. dubna 2024

B.I.G. news - 9. dubna 2024

B.I.G. news - 2. dubna 2024

B.I.G. news - 2. dubna 2024

B.I.G. news - 26. března 2024

B.I.G. news - 26. března 2024

B.I.G. news - 19. března 2024

B.I.G. news - 19. března 2024

B.I.G. news - 12. března 2024

B.I.G. news - 12. března 2024

B.I.G. news - 6. března 2024

B.I.G. news - 6. března 2024

B.I.G. news - 27. února 2024

B.I.G. news - 27. února 2024

B.I.G. news - 20. února 2024

B.I.G. news - 20. února 2024

B.I.G. news - 13. února 2024

B.I.G. news - 13. února 2024

B.I.G. news -  6. února 2024

B.I.G. news - 6. února 2024

B.I.G. news - 30. ledna 2024

B.I.G. news - 30. ledna 2024

B.I.G. news - 23. ledna 2024

B.I.G. news - 23. ledna 2024

B.I.G. news - 16. ledna 2024

B.I.G. news - 16. ledna 2024

B.I.G. news - 9. ledna 2024

B.I.G. news - 9. ledna 2024

B.I.G. news - 20. prosince 2023

B.I.G. news - 20. prosince 2023

B.I.G. news - 13. prosince 2023

B.I.G. news - 13. prosince 2023

B.I.G. news - 5. prosince 2023

B.I.G. news - 5. prosince 2023

B.I.G. news - 29. listopadu 2023

B.I.G. news - 29. listopadu 2023

B.I.G. news - 22. listopadu 2023

B.I.G. news - 22. listopadu 2023

B.I.G. news - 15. listopadu 2023

B.I.G. news - 15. listopadu 2023

Jak dosáhnout úspěchu v investování a nezbláznit se z toho

Jak dosáhnout úspěchu v investování a nezbláznit se z toho

Není konzerva jako konzerva: Souboj o nejlepší konzervativní investici na konci roku 2023

Není konzerva jako konzerva: Souboj o nejlepší konzervativní investici na konci roku 2023

B.I.G. news - 8. listopadu 2023

B.I.G. news - 8. listopadu 2023

Návod pro začátečníky: Do čeho investovat, část druhá

Návod pro začátečníky: Do čeho investovat, část druhá

B.I.G. news - 31. října 2023

B.I.G. news - 31. října 2023

B.I.G. news - 24. října 2023

B.I.G. news - 24. října 2023

B.I.G. news - 17. října 2023

B.I.G. news - 17. října 2023

Návod pro začátečníky: do čeho investovat, část první

Návod pro začátečníky: do čeho investovat, část první

Návod pro začátečníky: Jak investovat

Návod pro začátečníky: Jak investovat

B.I.G. news - 3. října 2023

B.I.G. news - 3. října 2023

B.I.G. news - 27. září

B.I.G. news - 27. září

B.I.G. news - 20. září

B.I.G. news - 20. září

B.I.G. news - 13. září

B.I.G. news - 13. září

B.I.G. news - 6. září

B.I.G. news - 6. září

B.I.G. news - 29. srpna

B.I.G. news - 29. srpna

B.I.G. news - 22. srpna

B.I.G. news - 22. srpna

B.I.G. news - 15. srpna

B.I.G. news - 15. srpna

B.I.G. news - 8. srpna

B.I.G. news - 8. srpna

B.I.G. news - 2. srpna

B.I.G. news - 2. srpna

B.I.G. news - 25. července

B.I.G. news - 25. července

B.I.G. news - 18. července

B.I.G. news - 18. července

B.I.G. news - 13. července

B.I.G. news - 13. července

Kondice ekonomiky v ČR

Kondice ekonomiky v ČR

B.I.G. news - 4. května

B.I.G. news - 4. května

B.I.G. news - 18. dubna

B.I.G. news - 18. dubna

B.I.G. news  - 13. dubna

B.I.G. news - 13. dubna

B.I.G. news - 27. března

B.I.G. news - 27. března

B.I.G. news  - 20. března

B.I.G. news - 20. března

B.I.G. news -1. března

B.I.G. news -1. března

B.I.G. news - 24. února

B.I.G. news - 24. února

B.I.G. news -  14. února

B.I.G. news - 14. února

B.I.G. news - 30. ledna

B.I.G. news - 30. ledna

B.I.G. news - 23. ledna

B.I.G. news - 23. ledna

B.I.G. news - 7. listopadu

B.I.G. news - 7. listopadu

B.I.G. news - 1. listopadu

B.I.G. news - 1. listopadu

B.I.G. news - 4. října

B.I.G. news - 4. října

Co trápí české peněženky

Co trápí české peněženky

Zlato versus FIAT

Zlato versus FIAT

Zasedání centrálních bank v zemích euroatlantské zóny včetně ČR

Zasedání centrálních bank v zemích euroatlantské zóny včetně ČR

Terminologie: Co vyjadřuje PRIBOR?

Terminologie: Co vyjadřuje PRIBOR?

Funkce a nástroje ČNB

Funkce a nástroje ČNB

Dluhopisy, jejich kouzlo a na co si dát pozor

Dluhopisy, jejich kouzlo a na co si dát pozor

Jak si (ne)vybrat finančního specialistu

Jak si (ne)vybrat finančního specialistu

Aktuální dění na světových trzích a popis  situace v rámci energetické krize v EU

Aktuální dění na světových trzích a popis situace v rámci energetické krize v EU

Druhy investičních rizik

Druhy investičních rizik

Aktuální dění na světových trzích a vývoj rusko-ukrajinského konfliktu

Aktuální dění na světových trzích a vývoj rusko-ukrajinského konfliktu

Očekávané vyjádření MMF k situaci na Ukrajině a přepokládaných dopadech na globální ekonomiku

Očekávané vyjádření MMF k situaci na Ukrajině a přepokládaných dopadech na globální ekonomiku

Inflace jako motivace

Inflace jako motivace

Investiční trojúhelník: Jednoduchá, leč magická formulka každé investice

Investiční trojúhelník: Jednoduchá, leč magická formulka každé investice

Investiční trojúhelník v praxi.  Analýza vybraných investičních nástrojů – díl I.

Investiční trojúhelník v praxi. Analýza vybraných investičních nástrojů – díl I.

Rozcestník dluhopisů aneb Často používané pojmy

Rozcestník dluhopisů aneb Často používané pojmy

Rozcestník fondů aneb Nástroj kolektivního investování

Rozcestník fondů aneb Nástroj kolektivního investování

Michael Vaško: Kam investovat a porazit tak inflaci?

Michael Vaško: Kam investovat a porazit tak inflaci?

Rozložení investic

Rozložení investic

Investiční pákový efekt při hypotéce aneb Když dva dělají totéž

Investiční pákový efekt při hypotéce aneb Když dva dělají totéž

Proč by měly velké banky slavit ?

Proč by měly velké banky slavit ?

Crowfunding a jeho úloha v investicích

Crowfunding a jeho úloha v investicích

Bude rostoucí zadlužení problém?

Bude rostoucí zadlužení problém?

Psychologie pravidelného investování

Psychologie pravidelného investování

Zápas - Inflace vs. bankovní klienti (10:1)

Zápas - Inflace vs. bankovní klienti (10:1)

Spoříte, nebo „spoříte“?

Spoříte, nebo „spoříte“?

Co je finanční plán a proč se jím vůbec zabývat?

Co je finanční plán a proč se jím vůbec zabývat?

Fixní výnosy – rozvážná investice se vyplácí

Fixní výnosy – rozvážná investice se vyplácí

Co jsou fondy kvalifikovaných investorů?

Co jsou fondy kvalifikovaných investorů?

Ochrana majetku v době krize a ekonomické nestability aneb Úloha zlata v portfoliu

Ochrana majetku v době krize a ekonomické nestability aneb Úloha zlata v portfoliu

Do čeho se vyplatí aktuálně investovat?

Do čeho se vyplatí aktuálně investovat?

Naši partneři

S kým spolupracujeme

Napište nám

Nabídneme Vám nejvhodnější investiční příležitosti

pattern
Jméno a příjmení
Vyplňte jméno ve formátu Jméno Příjmení
Telefon
Vyplňte telefon ve formátu 123456789
E-mail
Vyplňte telefon ve formátu email@email.cz
Vaše zpráva (nepovinné)

Vyberte jednu z možností

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů
Odeslání formuláře selhalo, zkuste to, prosím, později